Ambasador of Peace in International North Ardea

Unde ne sunt ambasadorii? Fii activ, fii si tu unul dintre ei si incearca sa transmiti si altora daca esti bine documentat, sau cum sa se documenteze negocieri, tratate, paci, acorduri comerciale, judiciare si extrajudiciare, conferinte internationale, evenimente turistice si militante de pace, cooperarea multiculturala in zona Black Sea, Romania care are resurse umane si de alta natura…ape, spatii maritime si aeriene pentru a fi un factor de luat in seama la masa negocierilor internationale Ordinea in studii si organizare informationala prin culte, de unde si probleme de conflicte interetnice si religioase, securitate,conflicte la care un Inalt Comisar European pentru Minoritati, OSCE ar putea deveni factori activi, parteneri, negociatori internationali in probleme similare si politice, sociale, de drept public si administrativ multijurisdictional, drepturi ale cetatenilor si rudelor lor parte din UE, in baza tratatelor bilaterale intre state ratificate international si conflict de legi si de drept, pentru etnicii proveniti din Bihor Romania si emigrati in alte state sau inca cetateni romani:, pentru a preveni cauze de epurare rasiala, etnica cum au fost cele din razboi sau razboiul rece:

Din arhivele relevante ale M.A.E. Comisariatul General al Refugiatilor din Nordul Transilvaniei infiintat cf.legii 837/1942 ale carei atributii au fost preluate de Directia REfugiatilor si populatiei evacuate de pe langa Presedentia Consiliului de Ministri, desfiintat cf.legii 288/1944 si transferare atributiile prin crearea unui organ de indrumare si coordonare a actiunii de ajutorare a refugiatilor din Nordul Transilvaniei prin Comisariatul General al refugiatilor si evacuatilor din Nordul Transilvaniei, cedate Ungariei prin Dictatul de la Viena rezulta ca ORganizarea presupunea : punerea la dispozitia Prefecturilor de judete Fonduri Speciale, sume ce au fost gestionate de catre Birourile refugiatilor si apoi justificate fata de Consiliul Generela: rapoarte pe judete, numele persoanelor care au avut de suferit, repartizarea evacuatilor din Nordul Transilvaniei pe judete-harti, schite, a transferarii, alte probleme de personal in cadrul Comisariatului GEneral, samavolnicii comise de unii din trupele maghiare, devastari de case, profanari de morminte si monumente istorice, devastari de biserici. Marturii documentare pentru Minoritati Etnoculturale releva despre maghiarii din Romania (1945-1955) 1In 1947 la Budapesta prin Tratatul de pace de la Paris s-au trasat perspective generale si modalitati de a proteja minoritatea maghiara din Transilvania. 2.Nota informativa nr.2471/25.09.1945(dosar 25/1945, f.204): Uniunea Pupulara Maghiara din judetul Salaj a captat toti svabii din judet si a reusit sa inscrie chiar romanii de nationalitate de origine pe care i-a determinat prin descrierea unei situatii mai bune in viitor cand Ardealul va deveni maghiar. In general situati maghiarilor a determinat sa aiba un ascendent asupra tuturor celorlalte nationalitati.”Informatie probabila. Am dat ordin sectoarelor spre verificare si identificare” preciza Capitan Dinescu Marin ( Arhiva Statului Bucuresti, Inspectorat GEneral de Jandarmi). Evreii din Romania BIHOR, Oradea. Jews from Romania, facts, who they survived legally in or out of Romania till Palestina, Israel, U.S. Europe, despite every others “nazy”, epuration, attrocities etc

7.04.1942 Illegal crossing of the border of several jews intended to leave in Palestina, youngs with age below 25 years generally. from North Ardeal 12.07.1945 Oradea Town Hall decisionto autorize events to raise funds to assist the Jews who returned from deportation 31.07.1945 Instruction on what to do as a Jewish repatriate from deportation to obtain an identity card, a marital status certificate, military service certificate, a national registry issues for editing “certificate for nationality”/citizenship of Romania. 14.10.1947 Bucharest.Report on Jews who originate from North Transylvania and who ask for support of the Romania Minister from Berne in their challenges with the Hungarianauthorities to apply the stipulation of the Peace Treaty regarding the damages, those saved through “Red Cross” in Switzerland, accordind art.27.alin.1) of Peace TREATY closed between the Alliance Powers and Hungary. 7.05.1946 Bucharest. Report of the Hungarian Legation in Bucharest on the decision of the romanian Gouvernment in connection with the goods of the Northern Transylvania Jews. The plan is to pass the goods into the ownership of th eCommunity if the old owners have passed away. 19.05.1946 CLUJ: Info about the decision of several Transylvanian Jewish leaders to emigrate to Palestina and America shared by a significantpart of the community, especially in the rural area (having consequences the depoppulation of villages…) 15.05.1947 Corp of detectives about Josif Hasberg, secretary of Zionist organization “Haiarden”-anti-sovietic 30.05.1947 Bucharest Association “Jews Intellectual circle from Romania” including data about the Steering Committe, the goal of the organizations, the “Bylaws” of the organizations 3.12.1948 Oradea: Sighetul Marmatiei: encourage devotion to Mosaic Orthodoxism, closer to policy of the regim and acceptance of the unification of Jewish communities, Organization “Agudah” can preserve the religion of his people unaltered. 21.01.1949 Bucharest. Proposal o a Jew that is preparing to emigrate to Israle made to the Ministryof Arts and information to set up in Tel-Aviv a romanian literary library called “Gh.Gheorghiu Dej” in order to maintain cultural relation with the emigrants there.

Art.27 Peace treaty precisely specify: The hungary is obliged as in all cases staring from 1.09.1930, the goods, the rights or the interests of those persons under hungarian jurisdiction which made the object for sechestration measures, confiscation or controlling for orgin related issue rasial, religious for such persons, all the goods, the rights and legal interests mentioned to be restituited toghether with the accesorial rights or if the restituiotn is impossible, an echitabil damages to be accorded.

Extras din documente, decrete din 1941 Ardealul de Nord, 1.Centrala Evreilor din acea zona, grup etnic de referinta care avea un regim aparte reglementa
Ïn conformitate cu Legea nr.1003/15Noiembrie 1941/M.O.nr.272, Comunicatul Marelui Stat Major nr.29/30.decembrie1942 si cu instiintarea Dvs. aparitii in ziarele din 5 ianuarie 1942, avem onoarea a va spune urmatoarele:Lucrarile Comisiunilor de Subscriere la Imprumutul Reintregirii 1941, Decret nr.2909/941 Consitutirea dew stocuri de efecte in interes social absolut indispensabil pentru promovarea programului scolar, de cult si asistenta sociala a obstilor noastre precum si realizarea in conditiuni optime a lucrarilor pentru subscriere la Imprumutul Reintregirii si la aplicarea Decretului lege nr.2909/941 operatiune inca in curs….rugam a se aproba prelungirea scutirilor si repartizarilor la munci ordonate de Marele Stat Major.
2. “Situatia evreilor din Ungaria, in special din teritoriile cedate vremelnic de Romania Ungariei-vezi BIHOR, care au avut un regim mult mai vitreg si mai sever decat populatia evreilor din regatul vechi maghiar, reglementata dupa cedarea Ardealului de Nord de asa-zisa “A doua lege evreica” care a introdus un “numerus clausus”, tinzand sa se reduca numarul evreilor din anumite profesiuni:baroul avocatilor, colegiul medicilor si al inginerilor, industrie si comert 12%, profesiuni libere 6%, inlocuirea lor nu dupa capacitatea profesionala ci exclusiv dupa activitatea politica anterioara a respectivilor in cadrul fostului Partid Maghiar, fiind exclusi cei care au activat in partide romanesti sau in partide evreiesti, inainte de cedarea teritoriala.

In acelasi spirit s-a infaptuit si anul trecut revizuirea brevetelor din comert si meserii, avand ca singur scop scoaterea definitiva a evreilor din aceste ramuri de activitate, in Ardealul de Nord drepturile castigate nu au fost respectate, ci doar ale evreilor din vechiul regat maghiar, intre 19 martie si 30 aprilie 1944 tratamentul aplicat de guvernul maghiar la presiunea autoritatilor germane fata de evreii din Ardeal si din teritorii alipite Ungariei dupa venirea la putere a guvernului Sztojai, au fost mai putin legale, acestia fiind asezati inafara cadrelor, in lipsa oricaror drepturi omenesti, fiind tratati ca niste sclavi, nu au fost dusi in ghetouri ci au fost internati incepand cu 1 Mai 1944 in uriase lagare, tabere de concentrare unde au fost privati de cele mai elementare conditiuni de trai, chiar sub cerul liber. Evreii internati in lagare erau autorizati sa isi pastreze doar hainele de corp si un singur schimb de rufe, li s-a confiscat toate obiectele de valoare, bani, bijuterii, taberele au fost izolate ermetic de restul lumii si cei inchisi nu mai aveau voie sa trimeata sau sa primeasca nici o corespondenta .Locuintele lor au fost sigilate, apoi mobilirul, garderoba si articolele de gospodarieau fost inventariate si expediate in depozite publice, chiar actele si documentele de indentitate le-au fost confiscate, pericolul deportarii si tratamentele au intrecut mult masurile impuse de necesitatile politicii externe, unele autoritati germane au intervenit pentru temperarea masurilor pe langa autoritatile maghiare competente.

Populatia romaneasca din Ardealul de Nord devenind minoritara, a sprijinit efectiv si activ grupul etnic evreiesc din acea zona pentru trecerea granitelor, adapost, salvarea vietilor, sprijin si spirit de abnegatie, riscand chiar condamnari “grave’prin asumarea de riscuri fiind pedepsiti cu severitate, internati in lagare pentru ajutorul activ acordat evreilor.Reprezentatnii evreilor au stat la dispozitia romanilor conducatori in mod direct si efectiv prin legaturile lor politice si economice, reciproc

One thought on “Ambasador of Peace in International North Ardea

  1. Pingback: Ambasador of Peace in International North Ardeal | Appeable You

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s